Coachen met paarden wordt ook wel paardencoaching of spiegelen met paarden genoemd. Het coachen met behulp van paarden heeft niets te maken met het leren omgaan met paarden, maar alles met jezelf en waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt en aan wilt werken. 

Bij paarden coaching worden paarden ingezet tijdens de coaching trajecten. Paarden communiceren non-verbaal, oftewel met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden reageren, reageren ze ook op mensen. Door de paardentaal te kennen, kan de paardencoach de paardentaal vertalen naar de coachee toe. Dit zorgt bij de coachee voor inzichten in haar eigen handelen en functioneren. 

 

Rol van de coach: Na een intake gesprek, zet de coach 1 of meerdere oefeningen in met het paard. Naargelang de hulpvraag kan dit bij 1 sessie blijven of meerdere sessies met tussenpozen van 1 a 2 weken of langer.

De coachee doet de oefening met meestal 1 paard. Paarden geven vele signalen af. In de natuur is dit de manier hoe ze onderling met elkaar communiceren. Dit kunnen hele subtiele signalen en bewegingen zijn. Dit heet paardentaal. De coach geeft feedback over wat zij bij het paard en de coachee ziet. De ervaringen die de coachee met de paarden ervaart, wordt gekoppeld aan wat je in het dagelijks leven tegenkomt. Dit gebeurt zonder oordelen of etiketteren.

 

Coachen met kinderen: Het coachen met kinderen gebeurt meer spelenderwijs. Vaak in een klein groepje of individueel. Een enkele keer met de ouder erbij.

Voor kinderen met een diagnose als autisme of adhd/add of odd, is het coachen met paarden uitermate geschikt. Het leren van paarden is voor een kind vaak erg plezierig. Zo heeft het kind plezier en leert tegelijkertijd sociaal/emotionele vaardigheden aan.

 

Coachen op het paard: Soms wordt gecoacht op het paard. Vooral bij kinderen is dit een leuke manier van coachen met paarden. Het kind leert hier om te vertrouwen, ervaart ontspanning en plezier. De warmte van het paard en het beleven van het berijden van een groot dier, kan een hele fijne ervaring zijn en je zelfvertrouwen vergroten. 

 

Team coaching: coachen van een team is mogelijk. Duidelijk wordt welke interacties er binnen een team plaatsvinden. En hoe het team met elkaar communiceert. Tevens is het een leuke manier van teambuilding.

 

Het coachen gebeurt in de rijbak. De rijbak is achter in het land, waar het coachen zal plaatsvinden. Dit is een mooie rustige plek, waar we ongestoord kunnen "werken"